Coronavirus

 De media berichten gaan voortdurend over het Coronavirus en de verspreiding van het virus leidt tot vele, uiteenlopende vragen. Maar wat zijn de gevolgen van het Coronavirus voor het personenvervoer? Waar moeten taxi- en busbedrijven op letten?

Vandaag is het achttiende besmettingsgeval in Nederland ontdekt. Voor alle informatie die betrekking heeft op gezondheidsaspecten verwijst KNV naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De regering heeft afgelopen week ook laten weten een landelijk informatienummer over het virus open te stellen: via 0800-1351 kunnen mensen hun vragen stellen.

Binnenland
Binnen Nederland zijn er op dit moment geen vervoersbeperkingen. Er zijn geen scholen gesloten of grote evenementen afgelast. De kans dat er gebiedsafsluitingen komen en vervoersbeperkende maatregelen, zoals bij enkele dorpen in Italië, wordt op dit moment zeer klein geacht.

Buitenland
Voor reizen vanuit het buitenland naar Nederland, geldt dat de Nederlandse luchthavens geen gezondheidscontroles uitvoeren op binnenkomende reizigers. Voor uitgaande reizen zoals wintersportvakanties geldt dat het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is. Voor Italië geldt bijvoorbeeld een aangepast reisadvies. Dat komt er in essentie op neer dat slechts enkele kleine gebieden in Lombardije niet te bezoeken zijn. Voor de meeste Europese landen zijn er echter geen beperkingen.

Richtlijnen?
Voor zowel taxi- en zorgvervoer als voor het touringcarvervoer zijn er geen specifieke richtlijnen anders dan de gezondheidstips van het RIVM: “Was regelmatig goed je handen. Liefst met water en zeep. Als dat niet kan is reinigingsalcohol een alternatiefHoesten of niezen kun je het beste doen in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik meteen weg.”

Er worden helaas reizen geannuleerd en vervoersopdrachten ingetrokken. Brouwer Tours heeft ervoor gekozen om de algemene voorwaarden te hanteren, hierdoor kan doorgaans een beroep worden gedaan op de specifieke bepalingen over annulering en het vergoeden van de kosten daarvan.

Indien er nieuwe, voor het vervoer relevante ontwikkelingen zijn wordt Brouwer Tours door het KNV op de hoogte gesteld. Het KNV onderhoudt contact met het Crisiscentrum van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zo nodig met de andere relevante overheidsdiensten.